Aulonocara baenschi benga mannetje

Aulonocara baenschi benga vrouwtje

Aulonocara baenschi Gold (kweekvorm)

Aulonocara baenschi

Verspreiding: Komt voor bij Nkhomo reef

Maximale lengte mannetje: Deze wordt ongeveer 9 cm.
In het aquarium 15 cm.
Maximale lengte vrouwtje:
Deze wordt ongeveer 7 cm.
In het aquarium 12 cm.

Leefomgeving in het meer: Komt voor boven zanderige bodems waar her en der stenen verspreid liggen.

Voedsel in het meer: klein gedierte die in het zand leven.
Voedsel in het aquarium:
Mysis, artemia, krill, insecten en droogvoer van allerlei aard.

Broedgedrag: Paren in het aquarium meestal achter de stenen als daar ruimte voor is. Dit doen ze het liefst op het zand.

Gedrag in het aquarium: De A. baenschi is een sterke cichlide die met veel andere Malawi cichliden gehouden kan worden. Ik heb al eens gezien dat ze met succes samen gehouden kunnen worden met rovers. Samen houden met alleen agressieve Mbuna,s kan echter weer niet. Het is een zeer levendige cichlide waar het mannetje veel achter zijn vrouwtje kan aanjagen. Wordt de druk op het vrouwtje dan te veel, doe er dan nog een vrouwtje bij om de druk te verdelen.

Aquarium en inrichting: Zorg voor veel schuilplaatsen waar het vrouwtje kan schuilen. Het aquarium moet minimaal een inhoud hebben van 200 liter.

Kweek: In het aquarium zelf gaat het ook vrij gemakkelijk. Het vrouwtje moet 2 weken na het paren apart gezet worden in een quarantaine aquarium van 40 tot 50 liter waarna ze na ongeveer een week de jongen los zal laten. Het vrouwtje kan na een dag wat bij gevoerd te zijn wel weer terug in het eigenlijke aquarium gezet worden. De jongen kunnen direct gevoerd worden met net uitgekomen artemia of fijn gemalen vlokken of granulaat. Later kan men overstappen op artemia, cyclops, kleine vlokken en granulaat. Als ze nog groter worden kan ook mysis en fijne garnalenmix worden gevoerd.

Voor het opzetten van een speciaal kweek aquarium heeft men ongeveer een bak nodig van 150 tot 200 liter waar 1 mannetje met 2 tot 4 vrouwen in geplaatst kan worden. Bodem het liefst van zand. Zorg voor vele schuilgelegenheden voor de vrouwtjes met bijvoorbeeld stenen, pvc buizen of bloempotten. De temperatuur kan tussen de 26-27 C liggen. Wil je dat er wat minder vaak jongen komen, zet dan de temperatuur even op 24 of 25 C. Bij deze temperatuur gaan ze gewoon door met voortplanten, alleen wat minder vaak. Wil je het tempo weer wat hoger hebben dan doe je de temperatuur weer omhoog.

 Tekst © Herman Prosje, AquaMalawi.com

 

[AquaMalawi] [mijn-cichliden] [Cichliden Atlas] [Fotos Gezocht] [register] [mijn-aquarium] [meer-aquaria] [filter-techniek] [Verlichting] [aquariumwater] [Onderhoud] [Algen] [voeding] [vis-ziektes] [Adverteren] [Forum] [contact] [Nieuwsbrief] [links] [Zoeken] [Copyright]