Aulonocara chitande Londo

Aulonocara chitande type

Verspreiding: Komt voor bij Fort maguire, Masinje, Mozambique, lLumbaulo, Wikihi, Nkhomo, Likoma en Chizumulu.

Maximale lengte mannetje: Deze wordt ongeveer 10 cm (in het aquarium ongeveer 15cm)
Maximale lengte vrouwtje :
Deze wordt ongeveer 7,5 cm (in het aquarium ongeveer 12 cm)

Leefomgeving in het meer: Overgangsbiotopen, zanderige bodems en zanderige riffen.

Voedsel in het meer: Leeft van kleine diertjes die in de zandbodem leven.
Voedsel in het aquarium:
Mysis, artemia, insecten, cichlidenmix, garnalenmix en vrijwel alle soorten droogvoer.

Broedgedrag: In het aquarium paren ze in rustige hoekjes of achter de stenen. Dit doen ze het liefst op de zandbodem.

Aquarium en inrichting: Inhoud aquarium moet minimaal een inhoud hebben van 150 liter. De bodem moet het liefst van fijn zand. Veel schuilplaatsen maken van bijvoorbeeld stenen.

Gedrag in het aquarium: De A. chitande types zijn zachtaardige cichliden die niet van al te agressieve medebewoners houdt. Dus ze kunnen het beste gehouden worden met kleine lethrinops soorten, Copadichromis soorten, rustige Haplochromis soorten zoals Otopharynx en Placidochromis soorten. Ook kunnen ze nog wel met andere aulonocara soorten gehouden worden zoals de A. jacobfreibergi en de A. stuartgranti types. Ze kunnen soms vrij schuw zijn en houden niet van al te veel licht boven het aquarium.

Kweek: In het aquarium zelf gaat het soms niet al te makkelijk omdat het mannetje soms de kans niet krijgt om tijdelijk een plekje te beschermen om te paren. Het vrouwtje moet 2 weken na het paren apart gezet worden in een quarantaine aquarium van 40 tot 50 liter waarna ze na ongeveer een week de jongen los zal laten. Het vrouwtje kan na een dag wat bij gevoerd te zijn wel weer terug in het eigenlijke aquarium gezet worden. De jongen kunnen direct gevoerd worden met net uitgekomen artemia of fijn gemalen vlokken of granulaat. Later kan men overstappen op artemia, cyclops, kleine vlokken en granulaat. Als ze nog groter worden kan ook mysis en fijne garnalenmix worden gevoerd.

Voor het opzetten van een speciaal kweek aquarium heeft men ongeveer een bak nodig van 100 tot 200 liter waar 1 mannetje met 2 tot 4 vrouwen in geplaatst kan worden. Bodem het liefst van zand. Zorg voor vele schuilgelegenheden voor de vrouwtjes met bijvoorbeeld stenen, pvc buizen of bloempotten. De temperatuur kan tussen de 26-27 C liggen. Wil je dat er wat minder vaak jongen komen, zet dan de temperatuur even op 24 of 25 C. Bij deze temperatuur gaan ze veel minder door met voortplanten. Wil je het tempo weer wat hoger hebben dan doe je de temperatuur weer omhoog.

 Tekst © Herman Prosje, AquaMalawi.com

 

[AquaMalawi] [mijn-cichliden] [Cichliden Atlas] [Fotos Gezocht] [register] [mijn-aquarium] [meer-aquaria] [filter-techniek] [Verlichting] [aquariumwater] [Onderhoud] [Algen] [voeding] [vis-ziektes] [Adverteren] [Forum] [contact] [Nieuwsbrief] [links] [Zoeken] [Copyright]