Pseudotroheus met buikwaterzucht, opgezette schubben zijn hier ook goed te zien

Pseudotropheus met tuberculosis piscium besmetting

Vergane vinnen in een ver stadium van een bactenosis pinnarum besmetting

Columnaris besmetting

Inwendige en uitwendige bacteriŽn.

Bacterie infectie komen en in vele soorten voor. Het is meestal het volg van een slechte leefomgeving of een zeer vervuilt filter. Inwendig zijn de meeste soorten maar moeilijk te bestrijden. Buikwaterzucht ďook wel schubbenruigheid genoemdĒ is bijvoorbeeld zoín ziekte. Deze ziekte is te herkennen door dat de buikstreek van de vis op gaat zwellen, en in latere stadia gaan de schubben naar buiten staan. Soms kan het ook nog gepaard gaan met uitpuilende ogen. Buikwaterzucht wordt bij cichliden meestal veroorzaakt door een gevorderde infectie van inwendige flagellaten of inwendige wormen. Een andere zeer besmettelijke ziekte is vistuberculose (tuberculosis piscium). Wanneer deze vorm van bacterie infectie voor komt moet men ook om U zelf denken. Steek niet zomaar je hand in het aquarium. Contoleer eerst je armen en handen of hier geen open wondjes op zitten, of nog liever, gebruik lange bescherm handschoenen. Deze vorm van tuberculose is ook gevaarlijk voor mensen, men spreekt dan van een secundaire tuberculose infectie. Je gaat hier niet zomaar aan dood, maar je moet wel zelf aan de antibiotica. Voor de vissen is het meestal dodelijk. Voor bestijding van deze bacteriŽn bij vissen gebruikt men meestal ook een antibioticum.

Uitwendig gaat het meestal om bekschimmel en vinrot (bacteriosis pinnarum). Deze zijn meestal het gevolg van een zeer vervuild filter en een slechte waterkwaliteit. Bekschimmel kun je herkenen doordat de vinnen, kieuwen en kop bedekt is met vlekken die er grauwwit en wollig uit zien. Hoewel er schimmel in het woord voor komt, gaat het hier toch om een bacterie. Vinrot kan men herkennen door dat de sterke vertroebeling van de oppervlakte van de vinnen. In latere stadia worden de vinnen gewoon door de bacteriŽn worden opgevreten en de rest van het lichaam ook nog eens aangetast worden. Uitwendige bacterie infectie zijn prima te bestijden door verschillende in de markt te verkrijgen medicijnen.

Tekst © Herman Prosje, AquaMalawi.com

Top.

 

[AquaMalawi] [mijn-cichliden] [Cichliden Atlas] [Fotos Gezocht] [register] [mijn-aquarium] [meer-aquaria] [filter-techniek] [Verlichting] [aquariumwater] [Onderhoud] [Algen] [voeding] [vis-ziektes] [Adverteren] [Forum] [contact] [Nieuwsbrief] [links] [Zoeken] [Copyright]