Het Biologisch filter

Op deze pagina wordt behandelt:
     Inleiding van het biologisch filter.
     Hoe deel ik mijn biologisch filter in?
     Onderhoud van het biologisch filter
     Het biologisch filter zonder tussenkamers (met animatie).
     Het biologisch filter met tussenkamers (met animatie).
     Het nat/droogfilter (met animatie)
     Het biologisch filter onder het aquarium (met animatie).
     Het biologisch filter boven het aquarium (met animatie).

Het biologisch filter wordt steeds meer gebruikt bij Malawi cichliden aquaria. Dat is niet zonder reden. Malawi cichliden houden van een schone en vooral een zo laag mogelijk nitriet gehalte.

In een biologisch filter kan kun je veel meer filtermateriaal kwijt dan in een potfilter (buitenfilter). Je kunt dan ook aanvullende filtermedia kwijt die de mineralen en hardheid op pijl houden in het aquarium. Als het moet, kun je je verwarmingselementen er in kwijt. Ook kun je er bruisstenen in plaatsen voor meer zuurstof.

Ook zijn er biologen met een druppel filter te krijgen. Dit heet dan een nat/droog filter. Deze worden ook het meest gebruikt in zeewater aquaria, maar zijn voor het Malawi aquarium ook zeer geschikt. Het grote voordeel van een nat/droog filter is, dat het druppel gedeelte het aquariumwater volledig verzadigt met zuurstof. Dit kan van belang zijn omdat het biologisch filter ook veel zuurstof nodig heeft om goed biologisch te kunnen werken. De bacteriën in het filter hebben immers veel zuurstof nodig.

Het nadeel van een biologisch filter is, dat je er wel de ruimte voor moet hebben. Dit kan zijn, onder of boven het aquarium. Ook wordt het biologisch filter wel eens in een andere ruimte geplaatst achter het aquarium.

In de voorbeeld animaties ga ik uit van een vier kamer biologisch filter. Maar er zijn ook wel biologen met vijf of zes kamers. Het is maar net hoe groot je aquarium is.

Hoe deel ik mijn biologsch filter in?

Het hangt er maar net van af hoeveel vakken je hebt, en of je een voorfilter gebruikt. Als je geen voorfilter gebruikt, kun je in het eerste vak beter grove filterwatten doen. Als je wel een voorfilter gebruikt, kun je het eerste vak vullen met biologisch filtermateriaal. Het laatste vak is voor de pomp en eventueel de verwarmingselementen en bruisstenen.

Het één na laatste vak gebruikt men meestal voor de kool of een kalkachtig filtermateriaal zoals koraalzand of schelpen. In dit vak kun je ook een filtersubstraat gebruiken die zowel kalkrijk is en een biologische werking heeft. Bijvoorbeeld een product als merlin heeft een biologische en een mineraal aanvullende werking waardoor de PH waarde van het aquariumwater contant en stabiel blijft en de PH waarde ongeveer bij 8 blijft hangen. Ook tetra schijnt zo’n product te hebben. Je moet het meestal wel bij de vijverafdeling zoeken.

De tussen in gelegen kamers kan men vullen met biologisch filtermateriaal zoals, bioballen, ceramische pijpjes of grof filterschuim.

Onderhoud van het biologisch filter.

In principe heeft een biologisch filter maar weinig onderhoud nodig. Zorg wel dat het voorfilter één keer in de 3 of 4 weken verschoont wordt. Het molmfilter kan men zo vaak als men wil schoon maken, bijvoorbeeld één keer in de 1 tot 4 weken. Het overige filtermateriaal in het biologisch filter moet om de 6 maanden of om het jaar verschoont en doorgespoeld worden. In sommige gevallen werkt het biologisch filter zo goed, dat hij pas na jaren verschoont hoeft te worden.

Als men kool of zeoliet gebruikt in het biologisch filter, moet dit na ongeveer een half jaar vervangen worden. Het zeoliet kan geregenereerd worden met jodiumloos keukenzout. Je hebt dan ongeveer één kilo zout nodig op vijf liter water. Laat het een dag staan en doe het in vers water en laat dat ook even een dag staan om het zout er weer enigszins uit te krijgen. Daarna is het zeoliet weer een half jaar bruikbaar.

Het biologisch filter zonder tussenkamers.

Het meest gebruikte is het biologisch filter zonder tussenkamers. Deze heeft een eenvoudige kringloop van het aquariumwater (hiernaast afgebeeld in een animatie). Het water komt van af boven in het eerste vak door het filtermateriaal naar beneden. Vervolgens gaat hij onderdoor naar het volgende vak waar het aquariumwater van beneden naar boven door het filtermateriaal gaat, en vervolgen weer bovenlangs naar het volgende vak met filtermateriaal, enz. Het laatste vak wordt bijna altijd gebruikt voor de opvoerpomp en eventueel voor verwarmingselementen en bruisstenen.

Het enige nadeel aan dit systeem is, dat het overtollige molm onder op de bodem moeilijk weg te halen is. Men zal dan het filtermateriaal er uit moeten halen en de bodemplaat van het filtervak (vaak van strippen glas gemaakt) er ook uit zult moeten halen. Vervolgens kan men dan het molm afzuigen.

De grote van de werkelijke filterinhoud is de inhoud die je kwijt kunt aan filtermateriaal. Voor een aquarium van 500 liter heb je een biologisch filter nodig van ongeveer 30 tot 40 liter aan werkelijke filter inhoud. De opvoerpomp moet dan ongeveer een capaciteit hebben van 1500 tot 2000 liter per uur. Met deze snelheid blijft het biologisch filter voor hele lange tijd vrijwel vrij van molm.

Het biologisch filter met tussenkamers.

Het principe van de dit type biologisch filter is bijna het zelfde. Alleen de kringloop van het aquariumwater verloopt iets anders (hiernaast afgebeeld in een animatie). Het water komt in de meeste gevallen van boven af in het eerste vak, waar het aquariumwater van boven naar beneden door het filtermateriaal heen gaat. Vervolgen gaat het door de smalle tussenkamer weer naar boven en komt in het volgende filtervak terecht en weer van boven naar beneden door het filtermateriaal heen gaat, enz. Ook bij dit type biologisch filter wordt meestal de opvoerpomp en eventueel de verwarmingselementen en de bruisstenen, in het laatste vak geplaatst.

De werkelijke filterinhoud van dit type biologisch filter geldt het zelfde als voor een biologisch filter zonder tussenkamers (hierboven beschreven). Dit geldt ook voor de capaciteit van de opvoerpomp.

Het voordeel van een biologisch filter met tussenkamers is, dat via de tussen kamers het overtollige molm weg gezogen kan worden zonder enig filtermateriaal te hoeven verwijderen. Het nadeel is, dat de tussenkamers ruimte in beslag nemen. Dus wordt de lengte van dit type biologisch filter, iets langer dan een biologisch filter zonder tussenkamers om de zelfde werkelijke filterinhoud te verkrijgen.

Het nat/droogfilter

Het nat/droogfilter is een combinatie van een biologisch filter met daar op een druppelfilter geplaatst (hiernaast afgebeeld in een animatie). Het voordeel hier van is, dat het druppel gedeelte zeer goed het aquariumwater voorziet van zuurstof. Dit komt zeer ten goede aan de bacteriën in het biologisch filter, maar ook de Malawi cichliden houden van een zeer zuurstofrijk water.

De druppelplaat moet van goede kwaliteit zijn om het water goed te verdelen. Op de druppelplaat kan ook nog een stuk fijn filtervilt gelegd worden om het grove vuil tegen te houden. Het druppel gedeelte wordt meestal gevuld met bioballen of cascadeballen. De cascadeballen werken wel het best, maar zijn drie tot vier keer zo duur als gewone bioballen.

Bij het gebruik van een nat/droogfilter is het wel verstandig om in het eerste filtervak geen fijn filtermateriaal te gebruiken, omdat je, als er bij moet, je eerst het druppelfilter moet verwijderen. En dat is bijna geen doen. Het beste is om in dat vak een grof biologisch filtermateriaal te gebruiken. Men kan altijd nog een voorfilter in de overloop bouwen.

Het druppelfilter kan zowel met een biologisch filter zonder tussenkamer als ook met een biologisch filter met tussenkamers gebruik worden. Ook worden druppelfilters wel eens meer in de lengte en dan minder in de breedte gebouwd.

Het biologisch filter onder het aquarium.

Bijna iedereen die een biologisch filter gebruik voor zijn aquarium, heeft hem er meestal onder staan (hiernaast in een animatie afgebeeld). In deze animatie is ook een voorfilter te zien. Dit voorfilter heeft als doel, het grove vuil tegen te houden. Men kan achter dit grove filtermateriaal ook nog fijn gaan filteren.

Zorg er altijd wel voor dat je een overloop in de eigenlijke overloop bouwt zodat, als het filter verstopt raakt, het overtollige water weg kan vloeien naar het biologisch filter. Laat deze overloop altijd minimaal vijf cm lager uit komen dan de overloop van het aquarium. Omdat het voorfilter niet van invloed is op de biologische werking, mag het voorfilter zo vaak als men wilt schoonmaken, bijvoorbeeld één keer in de week.

In het laatste vak staat de opvoerpomp. Deze kan het beste voorzien worden van een molmfilter (b.v. fijn schuimfilter patroon). Ook deze mag zo vaak als men wilt schoonmaken, bijvoorbeeld één keer in de twee weken.

Het biologisch filter boven het aquarium.

Het is maar net hoe het uit komt met de ruimte. Daarom zijn er ook cichliden houders die het biologisch filter boven het aquarium hebben. Dat kan op zich prima, en werkt zelfs goed (hiernaast in de animatie afgebeeld).

Het nadeel is wel, dat als je onderhoud moet plegen aan het biologisch filter je erg hoog moet grijpen om er bij te kunnen. Een ander nadeel is, dat het bij sommigen het te dicht boven het aquarium hangt, waardoor onderhoud aan het aquarium, daarvan hinder kan ondervinden.

Het voordeel is wel dat het biologisch filter bijna geheel gevuld kan worden met filtermateriaal. Je heb maar een klein kamertje nodig voor het water dat weer terug stroomt in het aquarium. In dit smalle laatste vak kan men een molmfilter maken van bijvoorbeeld een fijne soort filterschuim. Maak in dit vak ook even een extra overloop om overstroming te voorkomen van het biologisch filter door verstopping van het filter. Dit molmfilter kan men zo vaak schoonmaken als men wil. Het heeft geen invloed op de biologische werking van het biologisch filter.

De opvoerpomp komt in het aquarium te staan in eventueel een aparte kamer (een soort overloop met gaatjes aan de onderkant). Zorg wel dat je opvoer pomp een voorfilter heeft, anders kan hij door grof vuil of door een vis die in deze kamer is gesprongen, vastlopen.

In de zijkant van het scheidingsschot kan men een paar gaatjes maken voor de bodemafzuiging. Als je dan de gaatjes niet te groot maakt, kun je aan de bovenkant nog gebruik maken van een overloop om het wateroppervlak schoon te houden.

Tekst en Flash animaties copyright © Herman Prosje, www.aquamalawi.com

Top.

 

[AquaMalawi] [mijn-cichliden] [Cichliden Atlas] [Fotos Gezocht] [register] [mijn-aquarium] [meer-aquaria] [filter-techniek] [Verlichting] [aquariumwater] [Onderhoud] [Algen] [voeding] [vis-ziektes] [Adverteren] [Forum] [contact] [Nieuwsbrief] [links] [Zoeken] [Copyright]