Hoe bestrijdt je nou blauwalgen.

Blauwalgen zijn vervelend en kunnen je aquarium omtoveren tot een smerige bende. Ook gaat je aquariumwater bitterachtig stinken en het kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je cichliden. In heel erge mate wanneer je gehele kamer er naar gaat stinken is het ook schadelijk voor je zelf. Vele cichlidenhouders hebben er wel eens last van en het komt vrijwel bij de helft van alle aquaria voor. Een heel klein beetje last van blauwalgen is niet erg als het ergens in een klein hoekje zit, maar zuig bij het onderhoud het telkens wel even weg. Overigens zijn blauwalgen geen echte algen, maar een bacterie. Blauwalgen komen het vaakst voor in aquariumwater met een hoog nitraat en fosfaat gehalte.

Wat nu als het steeds erger wordt. Ververs dan voorlopig 2 keer in de week 30 tot 40% van je aquariumwater. Zuig doormiddel van hevelen elke dag de blauwalgen weg. Tijdens het water verversen ook even je bovenste laagje van je zand weg hevelen. Maak het zand onder heet water schoon en laat het even 15 minuten in het hete water staan in de emmer om de blauwalgen te doden. Het zand dat nu nog in het aquarium zit nog even door spitten om het wat los te maken. Het zand dat in de hete emmer zit flink omspoelen met water tot dat het zand de zelfde temperatuur heeft als het aquariumwater. Doe het zand weer terug in het aquarium en vermeng het een beetje met het andere zand. Voer je vissen maar één keer per dag en dan de hoeveelheid dat ze in één tot twee minuten op kunnen eten. Controleer ook even je filter of die niet te vervuild is. Het kan wel een paar weken duren voordat je het een beetje onder controle krijgt.

Mocht het zo zijn dat dit niet afdoende helpt dan moet het zand vervangen door Filterzand of Metselzand.

Filterzand kun je wel bij de wildkamp kopen of een soort gelijk bedrijf die regenwater zuivering systemen verkopen voor bijvoorbeeld boerderijen. Ook kun je het vinden bij bedrijven die zwembaden verkopen.
Metselzand kun je gewoon bij tuincentra en bouwmarkten kopen. Tegelleggers en overslag bedrijven hebben het op grote bulten liggen. Haal het niet van een bultje bij jou uit de straat, daar kunnen wel eens uitwerpselen van katten in zitten.

Een goed UV Filter wil ook el eens helpen om de blauwalgen te bestrijden. Plaats dan het UV Filter voor de ingang van het filter zodat de algen voor dat ze in het filter komen zo goed als dood zijn.

Mocht dit nu nog niet helpen, dan zul je toch een bauwalgen bestrijdingsmiddel in moeten zetten. Dat is overigens niet slecht voor je Malawicichliden maar kunnen deze middelen wel schadelijk zijn voor je planten.

Hier bedekken de blauwalgen de planten waardoor de kunnen verstikken.

Hier bedekken de blauwalgen ook de bodem.

Het voorkomen van blauwalgen.
Het voorkomen van blauwalgen begint al na het inrichten van het aquarium. Laat het aquarium eerst even een week of 4 draaien zodat hij wat kan rijpen en je filter al wat goede bacteriën bezit. Begin niet met al te veel cichliden er in één keer in uit te zetten. Na dat de eerste cichliden er in uit gezet zijn, kun je wat bacteriën aan het aquarium water en aan je filter toevoegen. Deze bacteriën zijn in een aquariumwinkel wel te krijgen in vloeibare vorm of gedroogde vorm. Wacht dan weer een aantal weken voordat je meer cichliden er bij in zet. Zo kun je door gaan tot dat je een bezetting hebt van 1 cm volwassen vis per 3 liter aquariumwater. Als er na verloop je aquarium zeer goed draait, kun je overwegen om er nog een paar cichliden er bij te nemen. De allerhoogste bezetting bij een Malawi aquarium is 1 cm volwassen vis op 2 liter aquariumwater. Maar dan zit je wel wat in de gevarenzone.

Tekst © Herman Prosje, AquaMalawi.com

 

[AquaMalawi] [mijn-cichliden] [Cichliden Atlas] [Fotos Gezocht] [register] [mijn-aquarium] [meer-aquaria] [filter-techniek] [Verlichting] [aquariumwater] [Onderhoud] [Algen] [voeding] [vis-ziektes] [Adverteren] [Forum] [contact] [Nieuwsbrief] [links] [Zoeken] [Copyright]