Buitenfilters die voor het Malawi Cicliden Aquarium gebruikt kunnen worden.

De meest gebruikte voor aquaria zijn wel de buitenfilters. Ik zal op deze pagina laten zien hoe ze werken en of ze ook geschikt zijn voor Uw cichliden aquarium.

Buitenfilters zijn in vele merken, soorten en groten verkrijgbaar. Ook worden deze filters in combinatie gebruikt met een bioloog. Het buitenfilter wordt dan meestal als bodemfilter gebruikt en wordt dan grotendeels met hoogactieve kool gevuld.

Als U alleen gesloten buitenfilters gebruikt, zorg dan wel dat er genoeg zuurstof in het water komt door bijvoorbeeld waar het water weer in het aquarium komt een sproeibuis vlak onder het water oppervalk te plaatsen. Een andere manier is een bruissteen te gebruiken, maar dat staat zo onnatuurlijk. Ook kan men veel planten in het aquarium onderbrengen voor extra zuurstof, maar dan moet de bodem daar wel schikt voor zijn en natuurlijk genoeg licht.

De vullingen die in de animaties te zien zijn, zijn slechts een voorbeeld hoe ze met filtermaterialen gevuld kunnen worden. Er zijn dan ook vele mogelijkheden om Uw  filter met vele verschillende filtermaterialen te vullen. Bijvoorbeeld de grove en biologische  filtermaterialen te vervangen met verschillende groftes van filterschuim. Als bovenste en laatste filterlaag moet men bij deze type filters altijd fijne filterwatten of een fijne filterplaat te gebruiken. Doet men dit niet, dan kan het motorgedeelte van de filterkop vast komen te zitten door grof vuil of beschadigt worden door bijvoorbeeld kleine stukjes kool of fijn zand.

In geval van grote aquaria van bijvoorbeeld 1000 tot 2000 liter kan men meerdere filters (twee of drie) van deze types tegelijk gebruiken.

Op deze pagina worden de volgende buitenfilters behandeld.
  
Het wone ronde buitenfilter
   Het moderne ronde buitenfilter
   Het vierkante buitenfilter

Het gewone ronde buitenfilter

De meest gebruikte van deze buitenfilter is wel de gewone ronde potfilter met de ingang aan de onderkant en de uitgang aan de bovenkant (hiernaast afgebeeld). Dit al zeer oude  en betrouwbare ontwerp wordt nog steeds in de winkel verkocht. De maten lopen uiteen van klein tot zeer groot. Ook het pompvermogen loopt er uiteen, van 300 liter per uur tot ongeveer 2000 liter per uur. Aangezien het filter de water inhoud van een cichliden aquarium drie tot vier keer per uur moet doorgepompt worden, zijn alleen de grotere filters van 1000 tot 2000 liter interessant. Een klein cichliden aquarium van 250 liter zou bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van een buiten filter van 1000 liter per uur. Een groot cichliden aquarium van 1000 liter heeft dus twee buiten filters van 1500 tot 2000 liter per uur nodig om de inhoud van het aquarium drie tot vier keer per uur rond te pompen. Het onderhoud van deze filters nemen enige tijd in beslag. Daarom zijn de nieuwere buitenfilters met twee of drie mandjes uitgerust waarin het filtermateriaal moet doen. Deze zijn er gemakkelijk uit te nemen en schoon te maken.

Het vierkante buitenfilter.

Het vierkante buitenfilter is zins 1995 op de markt en is eigenlijk de eerste vervanger van het gewone ronde buitenfilter. Dit filtertype heeft net als de moderne ronde buitenfilter een dubbele koppeling aan de bovenkant die met een paar handelingen van de slangen kunnen los gekoppeld worden. Deze vierkante filters zijn te verkrijgen van ongeveer 1000 liter tot 2000 liter per uur met twee of drie mandjes waar het filtermateriaal in kan. Het enige nadeel van deze filters is, dat de inloop van het aquariumwater door middel van een soort gekoppelde buis die in de mandjes zitten, door het filtermateriaal heen gaan (hiernaast afgebeeld). Dit heeft als consequentie dat in het filtermateriaal een gat gemaakt moet worden. Dit moet men wel een beetje precies doen om een ongelijke doorloop verdeling te voorkomen. Ik zelf gebruik dit type buitenfilter van 1000 liter per uur, voor de hoogactieve kool en als bodem afzuiging. Dit bevalt mij prima en werkt goed. De sterkte van het vierkante buitenfilter geld net zo als U hier in de boven genoemde buitenfilters. Dus een filter van 2000 liter per uur kan gebruikt worden voor een aquarium van (2000/4=500 liter tot 2000/3=667 liter).

Het moderne ronde buitenfilter.

De laatste jaren komt het moderne ronde buitenfilter steeds meer in opkomst. Het oude systeem was al zo lang op de markt dat de fabriekanten dachten, we moeten eens een nieuw systeem ontwikkel die voor de consument handiger is. Dat heeft geleid tot een buiten filter met een dubbele koppeling met afsluiters aan de boven kant. Je hoeft bij deze filter dan ook niet extra afsluit koppelingen te kopen. Met een paar simpele bewegingen is het dit filter los te koppen van de slangen. Om dit mogelijk te maken heeft men dus een andere kringloop van het water moeten bedenken (hiernaast afgebeeld). Boven dien bevatten deze filters twee of drie mandjes die aan elkaar gekoppeld zijn en in één keer uit het filtervat is te halen. Dit bespaart enorm veel tijd in het schoon maken van het filter. Wel zijn deze filter niet in grote afmetingen en pompvermogen te krijgen. De sterkste van dit type filter zal ongeveer bij de 700 liter per uur liggen. Dus als je twee van deze buitenfilters van 700 liter gebruikt, kun je een aquarium van (2x700 liter / 4=350 liter) tot (2x700 liter / 3=467 liter) filteren.

Tekst en Flash animaties copyright © Herman Prosje, www.aquamalawi.com

Top.

 

[AquaMalawi] [mijn-cichliden] [Cichliden Atlas] [Fotos Gezocht] [register] [mijn-aquarium] [meer-aquaria] [filter-techniek] [Verlichting] [aquariumwater] [Onderhoud] [Algen] [voeding] [vis-ziektes] [Adverteren] [Forum] [contact] [Nieuwsbrief] [links] [Zoeken] [Copyright]