Copadichromis trewavasae, Likoma mannetje

Copadichromis trewavasae, Likoma vrouwtje

C. trewavasae, Lupingu mannetje

Copadichromis trewavasae

Synoniemen en handelsbenamingen: Copadichromis sp.”mloto likoma”, Copadichromis sp.”mloto mkonde”, Copadichromis sp.”mloto chizumulu” Copadichromis Mloto White Top.

Verspreiding: Komt voor bij Likoma, Livingstone mountains, Makonde, Manda, Lupingu en Chizumulu.

Maximale lengte mannetje: Deze wordt ongeveer 13 cm.
In het aquarium 16 cm.
Maximale lengte vrouwtje: Deze wordt ongeveer 11 cm.
In het aquarium 13 cm.

Leefomgeving in het meer: Mannetjes worden aangetroffen boven overgangsbiotopen. De vrouwtjes en onvolwassen mannetjes houden zich op in de waterkolom.

Voedsel in het meer: Leeft hoofdzakelijk van plankton.
Voedsel in het aquarium: Mysis, cyclops, krill, artemia, garnalenmix, cichlidenmix en vele soorten droogvoer.

Broedgedrag in de natuur: Het mannetje bezet een territorium aan de voet van een groot rotsblok waar hij een half rond nest maakt. Hier worden dan de vrouwtjes naartoe gelokt.
Broedgedrag in het aquarium: Als het mannetje éénmaal zijn plaats gevonden heeft in het aquarium, bouwt hij een nest in het zand dicht of tegen de stenen. Hier wordt dan het vrouwtje naartoe gelokt om te paren. Het is wel zo dat wildvang exemplaren moeilijk in een aquarium tot voortplanten komen. Daarom wort er meestal met F1 exemplaren gekweekt.

Aquarium en inrichting: Het aquarium moet minimaal een inhoud hebben 400 liter. Inrichten met grote stenen. Bodem moet het liefst van zand zijn. Een speciaal aquarium met één soort moet minimaal een inhoud hebben van 250 liter. Daar is dan plaats voor één mant met drie vrouwen.

 Tekst © Herman Prosje, AquaMalawi.com

 

[AquaMalawi] [mijn-cichliden] [Cichliden Atlas] [Fotos Gezocht] [register] [mijn-aquarium] [meer-aquaria] [filter-techniek] [Verlichting] [aquariumwater] [Onderhoud] [Algen] [voeding] [vis-ziektes] [Adverteren] [Forum] [contact] [Nieuwsbrief] [links] [Zoeken] [Copyright]