Luchtpompen

Inleiding
Van daag te dag wordt er nog steeds luchtpompen gebruikt voor Malawi aquaria. Voor het overgrote deel worden ze dan gebruikt voor de bruisstenen die zuurstof in het aquarium moeten brengen. Maar er komen steeds nieuwere manieren om zuurstof in het aquarium te brengen doormiddel van bijvoorbeeld een diffuser die op het uiteinde van de uitloop van de pomp wordt geplaatst. Ook wordt steeds vaker een droog/nat biologisch filter gebruikt om op deze manier het aquariumwater te verzadigen met zuurstof wat dan ook weer ten goede komt voor het biologisch filter en natuurlijk de cichliden..

Kleine kweekbakjes
De lucht pompen worden nog het meest gebruikt voor kleine borrelfilters die door middel van lucht die naar boven borrelt door een buisje het water mee neemt naar boven en zo het water door het filter trekt. Dit soort filtertjes worden dan ook meestal gebruikt in kleine kweek bakjes om de cichliden de eerste twee maanden te laten groeien waarna ze kunnen worden overgeplaatst in een grotere kweekbak.

Grotere kweekbakken
Luchtpompen met een bruissteen worden dan weer in de grotere kweekbakken geplaatst om zo veel mogelijk zuurstof hier in te krijgen. Dit wordt dan ook vaak in combinatie gebruikt met diffuser op de elektrische waterpompen die dan ook zuursof in het water brengen. Op deze manier werkt het als een soort back-up als één van de twee uitvalt en niet direct de vissen naar lucht beginnen te happen of zelfs stikken.

De werking van de luchtpomp

De werking van de meeste luchtpompen werken via het membraam principe. Dit is een systeem dat op het balgpomp is gebaseerd. Door dat het balgje omhoog gaat ontstaat er een onderdruk in de balg en zal er een klepje aan de binnenkant naar binnen opengetrokken worden en zo lucht naar binnen laat. Als de balg gevuld is met lucht en zijn hoogste punt bereikt, zal de hij weer naar benedengaan en de lucht persen waardoor er een overdruk ontstaat. Dan zal het binnenklepje door de overdruk weer sluiten en zal er een klepje aan de buitenkant open gaan waardoor de lucht weer naar buiten wordt geperst. Dit gaat dan zo met een snelheid van 50 Hertz per seconde. Ze werken namelijk op wisselstroom.

Tekst en Flash animaties copyright © Herman Prosje, www.aquamalawi.com

Top.

 

[AquaMalawi] [mijn-cichliden] [Cichliden Atlas] [Fotos Gezocht] [register] [mijn-aquarium] [meer-aquaria] [filter-techniek] [Verlichting] [aquariumwater] [Onderhoud] [Algen] [voeding] [vis-ziektes] [Adverteren] [Forum] [contact] [Nieuwsbrief] [links] [Zoeken] [Copyright]