Mijn Cichliden

Ik heb mijn cichliden aangeschaft rekening houdend met de inhoud van het aquarium. Mijn aquarium heeft een inhoud van 660 liter, dus heb ik gekozen voor niet al te grote cichliden. Daarom heb cichliden uitgezocht die niet groter worden dan ongeveer 20 cm. Op dit moment zwemmen de volgende cichliden rond in mijn aquarium: 1 trio (1 mannetje en twee vrouwtjes) Sciaenochromis ahli (deze soort word ongeveer 20 cm), 1 trio (1 mannetje en 2 vrouwtjes) Labidochromis caeruleus yellow, 1 trio (1 mannetje en twee vrouwen Otopharynx lithobates Zimbawe Rocks, 1 trio (1 mannetje en twee vrouwtjes) Placidochromis phenochilus Mdoka, 2 Synodontis Nyasae, 1 paar Aulonocara jacobfreibergi reginae en een algeneter van 20 cm. Hier mee kom ik ongeveer uit op een totale lengte vis van ongeveer 250 cm. Dit komt dus uit op ongeveer 1 cm vis per twee en een halve liter water.

© Herman Prosje (AquaMalawi)

Sciaenochromis fryeri mannetje

Sciaenochromis fryeri

Een andere zeer mooie cichlide is de Sciaenochromis fryeri. De benaming van deze vis brengt veel verwarring met zich mee. Dit zit hem in de oude benaming van de Sciaenochromis fryeri die vroeger Haplochromis ahli werd genoemd. Het word nog verwarrender als deze vis in de handel ook nog eens  als Sciaenochromis Ahli, een naam van een andere cichlide, wordt verkocht. Het verschil tussen beide soorten is dat de fryeri donkerblauw wordt en de ahli lichtblauw wordt. Het mannetje S. fryeri wat ik in mijn aquarium heb is op dit moment 15 cm en kan ongeveer 20 cm worden. Het vrouwtje is 12 cm en wordt waarschijnlijk niet groter dan 14 cm. Ook heb ik kort geleden een jong vrouwtje er bij geplaatst. Niet dat dit echt nodig was.

© Herman Prosje (AquaMalawi)

S. fryeri vrouwtje

© Herman Prosje,  aquamalawi.com

S. fryeri muilbroedend vrouwtje

Labidochromis caeruleus yellow

Een veel gehouden cichlide is de Labidochromis caeruleus yellow. Het mannetje in mijn aquarium heb ik overgenomen is helemaal diep geel met mooie zwarte vinnen. Toen ik hem overnam was hij al 11 cm en is nu 15 cm. Hij wil nog wel een mijn. Één van de vrouwtjes komt uit de winkel en was nog heel erg klein toen ik haar kocht. Ik heb haar eerst wat groter moeten brengen in één van mijn kweek bakken. Inmiddels is ze nu ongeveer 10 cm, en heeft al voor vele nakomelingen gezorgd. Het andere vrouwtje is nu 9 cm en is al diep geel. Dit komt ook omdat dit nakweek van wildvang is. Veel in de handel voorkomende Labidochromis caeruleus yellow hebben een witte buik. Het gaat hier waarschijnlijk om verre nakweek.

© Herman Prosje (AquaMalawi)

Labidochromis caeruleus yellow mannetje

L. caeruleus yellow vrouwtje

L. caeruleus yellow muilbroedend vrouwtje

Aulonocara Jacobfreibergi Reginae mannetje

Aulonocara jacobfreibergi reginae

De mooiste cichlide die ik op dit moment in mijn aquarium heb is wel de Aulonocara jacobfreibergi reginae. Deze soort is voort gekomen door selectieve kweek van de aulonocara jacobfreibergi Otter point. Hij is wel vel en verdedigt een plaats tussen de grote stenen midden in mijn aquarium. Het mannetje is nu ongeveer 15 cm en is vol op kleur. Het vrouwtje is ongeveer 11 cm en heeft tot nu toe vier keer de muil vol gehad met eieren. Daarvan heb ik twee keer de jongen van groot gebracht. Ik heb in het begin toen ik net met Malawi cichliden begon, ook al een paartje gehad. Ik blijf het mooie vissen vinden.

Otopharynx lithobates Zimbawe Rocks

Sinds kort heb ik een trio Otopharynx lithobates Zimbawe Rocks er bij geplaatst (1 mannetje en twee vrouwtjes). Tegelijkertijd heb ik een koppel Metriaclima estherae red er uit gehaald. Deze werden mij te groot. Het Otopharynx lithobates mannetje is nu ongeveer 8-9 cm en de twee vrouwtjes zijn ongeveer 7 cm. Het mannetje begint al aardig te kleuren, maar het zal nog wel een tijdje duren voor dat hij helemaal op kleur komt. Dat komt ook omdat hij nu het kleinste mannetje en het aquarium is en nog niet helemaal mee kan concurreren. Hij wordt nu nog wel eens flink achter na gezeten door mijn Placidochromis phenochilus mannetje, maar niet meer zo vaak, ze beginnen wat aan elkaar te wennen. Voor de rest gaat het maar best met de nieuwelingen.

Otopharynx lithobates Zimbawe Rocks nog jong mannetje

Ot. lithobates nog jong dominant vrouwtje

Placidochromis phenochilus Mdoka Deep

Pl. phenochilus Mdoka Deep vrouwtje
De dominante van de twee

Mijn algeneter van 20 cm

Ot. lithobates nog jong tweede vrouwtje

Placidochromis phenochilus Mdoka

De placidochromis phenochilus in mijn aquarium zijn nog wat aan de kleine kant. Het mannetje is nu ongeveer 13 cm en kan ongeveer 20 cm worden. De twee vrouwtjes zijn nu ongeveer 10 en 11 cm en kunnen ongeveer 17 cm worden. Ondanks dat het mannetje nog maar klein is in vergelijking met mijn andere cichliden, laat hij zich niet zomaar weg jagen. De vrouwtjes zijn nu niet meer zo schuchter als in het begin en zwemmen nu gewoon tussen de andere cichliden. Deze soort Pl. Phenochilus komt van de locatie Mdoka, en blijven in tegenstelling tot de Taiwan reef, helemaal blauw en krijgen geen gespikkelde verkleuringen. Ze zullen nog even een tijdje moeten groeien voor dat ze geslachtsrijp zijn en jongen kunnen krijgen. Hier heb ik mijn hoop wel een beetje op gevestigd, omdat deze soort maar weinig voor komt in ons land. De kleur van het mannetje wordt diep blauw met een paarse tint. De vrouwtjes worden licht blauw met een paarse tint.

De rest van de vissen.

Verder heb ik nog twee grote Synodontis Nyassae van 17 en 13 cm. De synodontissen zijn nog al schuchter. Dit komt ook omdat dit nacht dieren zijn. Als s’avonds het licht uit gaat komen ze te voorschijn. Ik voer ze niet bij, en toch groeien ze al kool. Ik denk dan ook dat ze ook wel algen eten, en met hun gevoelige snorharen alles aftasten naar de kleinste overgebleven voer die tussen de naden en speten van de stenen worden gehaald. De algeneter zal er binnenkort uit moeten. Hij is zo’n 20 cm, maar kunnen wel 50 cm worden in mijn aquarium. In Blijdorp in Rotterdam dit er eentje van bijna een meter, maar die zit dan ook in een veeeeeeel groter aquarium.

Teksten foto’s © Herman Prosje, www.AquaMalawi.com

Top.

 

[AquaMalawi] [mijn-cichliden] [Cichliden Atlas] [Fotos Gezocht] [register] [mijn-aquarium] [meer-aquaria] [filter-techniek] [Verlichting] [aquariumwater] [Onderhoud] [Algen] [voeding] [vis-ziektes] [Adverteren] [Forum] [contact] [Nieuwsbrief] [links] [Zoeken] [Copyright]