Onderhoud van het Malawi aquarium.

Inleiding:
Voor het zo goed mogelijk gezond houden van een Malawi aquarium is natuurlijk regelmatig onderhoud nodig. Op deze manier leven Uw cichliden langer, zien er mooier uit en zullen voor gezonde nakomelingen zorgen.

Denk ook even om je eigen veiligheid. Als je met je aquarium bezig gaat zorg er dan wel voor dat je niet onder stroom komt te staan door een defect apparaat die met je aquariumwater in contact komt. Haal dus als het kan, de elektrische apparaten van je aquarium van de stroom.

Waterverversing:
Het hangt van verschillende factoren af hoe vaak en hoeveel U water moet verversen. Dit is bij Malawi cichliden redelijk veel omdat ze van vers water houden met zo weinig mogelijk vervuiling. Meet eerst even je leidingwater op Nitriet, Nitraat en eventueel ook het Fosfaat gehalte. Als er al redelijke hoeveelheden in het leidingwater voor komen dan moet je dus wat meer of vaker water verversen dan normaal het geval is. Ook hangt het water verversen af van de hoeveelheid cichliden die je in het aquarium hebt en hoeveel en hoe vaak je ze voert. Het hangt zelfs van de soort voer af die geeft. Het ene voer kan veel meer vervuilen dan een ander soort voer. Als je bijvoorbeeld zelf gemaakte cichliden mix geeft kan dit veel meer vervuilen dan granulaat of pallets met een eiwit gehalte van 30 tot 40%. Met moet natuurlijk Malawi cichliden altijd spaarzaam voeren.

Over het algemeen zal men uitkomen op een waterverversing van 30% van het aquariumwater in de week of 2 keer in de week 20% van het water. Het is uiteindelijk de bedoeling dat het Nitraatgehalte tussen de 5 tot 15 mg per liter komt te liggen. Het Nitriet en het Fosfaat waarden moeten natuurlijk zo dicht mogelijk bij de 0 komen te liggen. Voor de ideale waterwaardes kan je kijken op de pagina “Aquariumwater”.

Het bijvullen van het water is meestal éénvoudig. Tenminste, als de waterwaardes van het leiding water redelijk overéén komen met het aquariumwater. Je kunt dan éénvoudig rechtstreeks uit de waterleiding het aquarium weer bijvullen met bijvoorbeeld een tuinslang. Doe op het einde van de tuinslang dan wel even een sproeikop of iets dergelijks zodat het water tijdens het bijvullen goed kan doorluchten om eventuele chloor resten door verdamping te verwijderen. Zorg er ook even voor dat de temperatuur van het bijvul water redelijk overéén komt en die van het aquariumwater. Na het bijvullen moet de temperatuur van het aquariumwater het liefst niet meer dan 0,5 C° gestegen of gedaald zijn. Als de temperatuur 1 graad hoger uit komt, dan is dit geen ramp. Maar is het na het bijvullen 1 graad kouder in het aquarium, dan wel even kijken hoe de cichliden hier op reageren. Als ze gezond er sterk zijn dan kunnen ze dit ook wel aan.

De bodem vrij maken van vuil.
Tenminste één keer in de week moet de boden vrij gemaakt worden van uitwerpselen, voerderresten, plantenresten en eventueel dode vissen. Tel daarom ook even je vissen Of ze er allemaal nog zijn.

Het schoonmaken van een zandbodem is vrij éénvoudig. Ga met een hevelslang vlak langs de bodem om het vuil op de zuigen. Vergeet de kleine hoekjes achter de stenen ook niet. Door de lage stroming kan er in de holen en kleine hoekjes veel vuil ophopen. Het zand dat meegezogen wordt kun je even schoonmaken en weer terug doen in het aquarium.

Het schoonmaken van een grindbodem moet men rekening houden dat er één keer in de 1 tot drie maanden zich vuil ophoopt in de bodem. Je zult dus van tijd tot tijd het grind uit moeten zuigen van vuil. Hier zijn in de winkel speciale setje voor verkrijgbaar.

Hevelslang met stukje buis van ongeveer 50 centimeter om de bodem schoon te zuigen.

Het onderhoud van de filters.
Op de pagina “Filtertechniek” staat ook al het één en ander uitgelegd over het onderhouden van het filter. Maar ik ga er hier even wat verder op in. Het hangt er natuurlijk van af wat voor filter je hebt en hoe groot en sterk hij is.

Binnenfilters.
Het schoonmaken er onderhouden van een binnenfilter komt vrijwel overéén met een buitenfilter. Alleen is het onderhouden van een buitenfilter over het algemeen wat éénvoudiger. Het schoonmaken moet meestal tussen de 4 tot 8 weken gebeuren. Controleer hoe sterk je filter nog draait (de uitstroomsnelheid). Als die flink gedaald is vergeleken met een schone filter, dan is het de hoogste tijd om deze eens schoon te maken. In deze binnenfilters zitten meestal schuimstof patronen. Deze schuimstof patronen kun je onder snel stromend water even flink uitspoelen. Knijp desnoods even in de patronen om het vuil los te maken. Zorg er wel voor dat je dit doet met water dat ongeveer de zelfde temperatuur heeft dan het aquariumwater. Je kunt ook het patroon in een emmer met water(aquarium) doen en dan daar de patroon even goed uitknijpen. Dan hoef je hem maar ligt na te spoelen onder de kraan. Heb je er ook nog een koolstofpatroon in zitten, contoleer dan even of deze nog werkt en vervang deze eventueel door een nieuwe. Ze gaan ongeveer 3 maanden mee. Soms kun je het binnenfilter er ook even uit halen en hem goed schoon maken onder de warme kraan. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met een afwasborstel en een tandenborstel die je alleen gebruikt voor het aquarium. Zit het binnenfilter vast in het aquarium, dan moet je het zinkende vuil even er uit hevelen met een stukje slang van bijvoorbeeld 16 mm doorsnee met daar aan een buisje waar je mee kan richten. Een slang trekt namelijk krom zodat je met je hand diep in het water moet. Met een buisje van ongeveer een halve meter op het uiteinde die je in het filter steekt, kun je dit voorkomen. Maak ook goed je motorpomp goed schoon. Hier zijn speciale setjes voor te koop bij de aquariumwinkel. Je kunt ook voorzichtig een tandenborstel gebruiken. Hierna kun je alles weer terug plaatsen in het binnenfilter en de pomp weer goed aansluiten, en dan draaien maar.

Buitenfilters (potfilters)
Buitenfilters moeten ongeveer één keer in de 4 tot 8 weken schoon gemaakt worden. Dit hangt ook zeer af van de grote van het buitenfilter. Sommige mensen gebruiken buiten filters met een zeer grote inhoud en daarvoor ook nog eens een voorfilter. Op deze manier kan het zijn dat het buitenfilter maar één keer in het halfjaar schoon gemaakt hoeft te worden. De slangen die aan het filter zijn gekoppeld moet ongeveer één keer in het half jaar schoon gemaakt worden. Dit kun je het beste doen met een schoonmaak veer. Dit is een soort trekveer met een borsteltje op één van de uiteinden. Spoel de slangen na het uitborstelen nog even door met heet water. Hier worden de slangen ook weer mooi soepel van.

Biologisch filter.
Een goed lopend biologisch filter geeft weinig onderhoud nodig. Maar moet toch wel eens schoon gemaakt worden. Dit hangt ook grotendeels af van de goede werking van het biologisch filter. Als het filter vol met molm zit wordt het wel eens tijd om je filter materiaal even schoon te maken. Ook het biologisch filter moet even goed door gespoeld worden om het molm kwijt te raken. De aantal keren dat dit moet gebeuren kan tussen de 6 maanden en 3 jaar liggen, afhankelijk van de grote van het filter en hoe goed deze loopt.

Het voorfilter en het molmfilter kun je in principe één keer in de week schoonmaken. Deze hebben namelijk geen biologische werking van betekenis.

Onderhoud van de verlichting.
De Tl buizen boven je aquarium hebben soms ook even een onderhoudsbeurt nodig. Ten eerste moeten ze zo nu en dan schoon gemaakt worden van algen, kalkaanslag en dergelijke. Algen zijn vrij eenvoudig te verwijderen met een huishoud sponsje. Kalk kun je verwijderen met een veilige kalk oplosser. Je kunt daar ook PH minus voor gebruiken. Dit is namelijk een prima kalkoplosser. Als je planten in je aquarium hebt staan, moet je de TL buizen 1 keer in het jaar vervangen worden omdat ze dan veel minder licht geven dan een nieuwe, en daardoor de planten niet meer goed kunnen groeien. Dit geldt ook voor de algen die je op je stenen wilt laten groeien. Maar heb je aan beide geen behoefte, dan kun je ze wel na 2 of drie jaar vervangen. Ook moet zo nu en dan de bedrading en de fittingen gecontroleerd worden. Als er geleidende delen bloot liggen dan heb je zeer grote kans dat je aquarium onder stroom komt te liggen. En dat is niet zo fijn voor je vissen en je zelf.

Het schoon houden van de randen en deksels.
De deksels moeten ook regelmatig schoongemaakt worden. Vooral wanneer deze licht moeten reflecteren. Dit kan gewoon met een huishoud sponsje en louw water. Gebruik geen schoonmaak middelen. Als deze in je aquariumwater terecht komen zou het wel eens slecht af kunnen lopen met je vissen en de bacteriën in je filter. De randen in je aquarium kun je schoon maken met een tandenborstel. Veeg te resten even weg met een schoon stuk keuken papier. Als er op de randen van de achterwanden dikke lagen algen bevinden (ik bedoel dan geen bauwalgen) Dan kun je het overtollige hier van weg halen. Laat wel wat zitten, op deze manier geef je de bauwalgen veel minder kans zich daar te nestelen omdat er dan al andere algen groeien. Heb je een overloop, maak dan ook even je kammen schoon. Soms zijn deze demontabel en kun je ze even goed onder de stromende kraan schoonmaken. Zijn ze niet demontabel, dan kun je ze even schoon schrobben met een tandenborstel.

Dikke en dunne hevelslang.
De dunne voor de kleine hoekjes tussen de stenen en spleten.

Ook kalkaanslag op het glas kun je verwijderen met PH minus.

Rand waar veel alg op kan groeien.

Een overloop moet ook even één keer in de week schoongemaakt worden

Het schoonmaken van de voorruit (en eventueel de zijruiten).
De binnenkant.
Het schoonmaken van de ruiten moet met enige voorzichtigheid gebeuren. Vooral als je een zandbodem hebt kan door kleine zandkorreltjes de ruiten zeer snel bekrassen. Zorg dus dat je schoonmaak attributen altijd goed schoon zijn voor je ze gebruikt. Het schoonmaken kan met algenmagneten, maar ook met een sponsje. Gebruik het liefst een spons die daar speciaal voor bedoeld is. Een goed voorbeeld van een raamspons is die van Velda. Deze is lekker grof van structuur, dus blijft er weinig vuil achter in de spons die je ramen kunnen bekrassen. Voor de onderste rand van het glas gebruik ik zelf altijd een afwasborstel. Hier blijft ook zeer weinig vuil in achter. Hoe vaak het schoonmaken van de binnenkant moet gebeuren kan zeer verschillen. Bij de één moet het één keer in de week en bij de ander één keer in de maand of zelfs bijna nooit. Sommige algeneters helpen ook een handje.

De buitenkant.
De buitenkant van het glas kun je schoonmaken met een sponsje en wat louw water met een klein scheutje spiritus. Na dit gebeurt is nog even na wrijven met een zeemleer, en dat is alles.

Zijn de waterwaarden nog goed?
Controleer ook regelmatig je waterwaarden van het water. Zeker als je aquarium nog maar een paar weken loopt en je cichliden er nog maar net in zitten. In het begin is het wel aan te raden om één keer in de 3 dagen even de PH, KH, GH en nitriet op te meten. Kijk voor de juiste waterwaarden bij het hoofdstuk “Aquariumwater”. Loopt het aquarium al een maand, dan hoef je nog maar één keer in de week een test te doen. Later als je aquarium al een paar maanden loopt, kan men volstaan met 1 keer in de maand de waarden op te meten. Je zou dan ook eens kunnen denken om eens een nitraat test te doen. Maar als je 1 keer in de week water ververst en alles draait goed dan is dit niet noodzakelijk.

Tekst en foto’s © Herman Prosje, AquaMalawi.com

Top.

 

[AquaMalawi] [mijn-cichliden] [Cichliden Atlas] [Fotos Gezocht] [register] [mijn-aquarium] [meer-aquaria] [filter-techniek] [Verlichting] [aquariumwater] [Onderhoud] [Algen] [voeding] [vis-ziektes] [Adverteren] [Forum] [contact] [Nieuwsbrief] [links] [Zoeken] [Copyright]