Mechanische aquariumpompen.

Op deze zullen worden behandeld.
     Pompkoppen
     Kleine staande pompen (met animatie)
     Opvoerpompen

Inleiding mechanische aquariumpompen

Pompen voor het aquarium zijn er in verschilden maten, vormen en capaciteiten. Het is dan ook goed om te weten wat voor pomp je nodig hebt voor een bepaalt aquarium. Op deze pagina zal ik verscheidene soorten pompen behandelen, en uit legen hoe ze werken en waar ze voor gebruikt kunnen worden. Ook ga ik in op het onderhoud van deze pompen, en hoe U deze het beste kunt schoon maken.

Pompkoppen.

De pompkoppen worden gebruikt voor kweekbakken, bodemfilter, voor oppervlakte beweging en voor extra stroming in het aquarium. Pompkoppen zijn vaak te zwak om als opvoerpomp te dienen in een bioloog. Dat komt omdat ze niet zo’n hoge druk opwekken als een opvoerpomp. Ze zijn daar in tegen wel veel goedkoper en verbruiken minder stroom.

Het pompvermogen van deze pompkoppen liggen ver uitéén en kunnen variëren van 25 tot 10.000 liter per uur. Ik zelf gebruik deze pompkoppen voor mijn kweekbakken en gebruik dan één van ongeveer 1000 liter per uur op een kweekbak van 100 liter. Deze pompkopen gebruik ik dan in een combinatie met een schuimfilter patroon.

Bij het gebruik van oppervlakte stroming moet de pompkop ongeveer op de waterlinie van het aquariumwater komen te staan. Dit doet men vaak om extra zuursof aan het aquariumwater toe te voegen. De uitloop moet dan net iets onder het water komen te staan. Je kan dit ook combineren met een sproeibuis die dan ook net iets onder het wateroppervlak uit moet komen. Maak aan de ingang van de pompkop altijd wel een klein voor filtertje om vissen en grof vuil tegen te houden.

Het onderhoud aan deze type pompen moet minimaal één keer in de maand gebeuren en is vrij makkelijk. Ze zijn vaak met één draai uit elkaar te halen. Let er wel op dat je het asje van het binnenwerk niet beschadigt. Deze zijn vaak gemaakt van roestvrij staal of ceramiek. Vooral de ceramische asjes breken gauw. Op de roestvrij stalen asjes kunnen gauw krasjes komen, waardoor het binnen gedeelte van het roterende magneet en schoep erg snel kan uitslijten. Als er dan ruimte op komt, moet men zo snel mogelijk voor een vervangende as en schoep zorgen, anders dan kan de binnenkamer van de pomp ook beschadigen met als gevolg dat je dan een geheel nieuwe pomp moet kopen. Voor het schoonmaken van deze pompen heeft men vaak alleen een kleine tandenborstel nodig. Er zijn in de winkel ook wel speciale schoonmaak zetjes te koop.

Kleine staande pompen.

Deze type pompjes kun je bijna overal wel kopen zoals bijvoorbeeld bij tuincentra dierenwinkels, aquariumwinkels vijver speciaalzaken en soms ook bij hobby centra. De prijzen liggen zo ongeveer rond de
€ 20,--. Ze worden meestal gebruikt als kleine fonteintjes in decoratieve waterpartijtjes in de tuin.

Voor Malawi cichliden kwekers worden ze meestal gebruikt voor de kleine kweekbakjes van 30 tot 50 liter. Ze hebben dan ongeveer een pompvermogen 250 tot 400 liter per uur. Om zelf zo’n filtertje te maken is vrij éénvoudig. Je neemt bijvoorbeeld een lege nescafé pot waar het pompje in past. Maak hier op een buisje die ongeveer bij de waterlinie van het bakje uit komt. Vervolgens zet men hier een knietje op van 90°. Doe een stuk of vier bioballen boven op het pompje. Doe daar dan weer een stuk middelfijn schuimstof filter. Maak in het filterschuim een gaatje waar het buisje doorheen kan en een kleine snede aan de zijkant waar het elektriciteitssnoer doorheen kan. Vervolgens doe hier een klein laagje middelgrove filterwatten, deze zijn meestal groen. Maak door op weer even een dun laagje grove filterschuim van ongeveer 3 tot 4 cm. Ook hier maak je een gaatje in voor het buisje en een kleine snede waar het snoer doorheen kan. En het komt het als volgt uit te zien zoals in de animatie hiernaast.

Het onderhoud van deze pompje moet ongeveer één keer in de maand gebeuren en is zeer éénvoudig. Met één schuifbeweging heb je hem al open. Peuter de rotor met daaraan de magneet er uit met bijvoorbeeld een droog klein stukje doek of papieren zakdoekje tussen je vingers (omdat het binnen werkje vaag glibberig en glad is) ui de behuizing. Maak het rotoortje en de magneet schoon met een zachte tandenborstel. Het asje zit bij dit type pompjes meestal vast in de behuizing. Je kunt dan de binnenkant van de behuizing schoonmaken met een wattenstaafje. Toe dit niet te ruw, anders verbuigt het asje misschien. De pompjes kunnen dan jaren mee.

Opvoerpompen.

De opvoerpompen worden meestal gebruikt voor het bioloog. Het pompvermogen ligt ongeveer tussen de 500 tot 10.000 liter per uur en levert een veel hogere druk dan bijvoorbeeld pompkoppen. Dat is nodig omdat deze pompen het aquariumwater vaak tot 1 tot 1,5 meter omhoog moet brengen. Ze worden soms ook voor het in beweging brengen van het wateroppervlak van zeer grote aquaria.

Het onderhoud verschild nogal per merk en type. Kijk altijd in de gebruiksaanwijzing hoe vaak en hoe deze schoongemaakt moet worden. Dit kan tussen de drie maanden tot één jaar zijn. De asjes van deze pompen zijn vrijwel altijd van ceramiek gemaakt, dus pas op met het schoonmaken dat je dit asje niet breekt. Het binnenwerk van de behuizing kan schoongemaakt worden met een tandenborstel. Er zitten vaak ook één of twee doorstroom gaatjes in. Deze zorgen er voor, dat er water lang het magneetgedeelte van het binnenwerk stroomt om zo dichtslibbing wrijving en oververhitting van de magneet te voorkomen. Bij grote hitte verliezen magneten namelijk hun kracht. De doorstoom gaatjes kan men vrij maken van vuil door middel van een satéprikker. Er zijn ook wel speciale onderhoudszetjes in de handel verkrijgbaar.

Tekst en Flash animaties copyright © Herman Prosje, www.aquamalawi.com

Top.

 

[AquaMalawi] [mijn-cichliden] [Cichliden Atlas] [Fotos Gezocht] [register] [mijn-aquarium] [meer-aquaria] [filter-techniek] [Verlichting] [aquariumwater] [Onderhoud] [Algen] [voeding] [vis-ziektes] [Adverteren] [Forum] [contact] [Nieuwsbrief] [links] [Zoeken] [Copyright]