Protomelas spilonotus mannetje

Protomelas spilonotus

Synoniem en handelsbenamingen: Haplochromis ovatus.

Verspreiding: Komt voor langs de noordwestelijke kust, bij Chilumba, Ruarwe en Mara Rock. Langs de noordoostelijke oever komt deze soort voor bij Magunga Reef en in het zuidelijke deel van het meer bij Monkey Bay, Mbenji, Nakantenda en Eccles Reef.

Maximale lengte mannetje: Deze wordt ongeveer 20 cm. In het aquarium 23 cm.
Maximale lengte vrouwtje :
Deze wordt ongeveer 17 cm. In het aquarium 18 cm.

Leefomgeving in het meer: Komt voor bij sedimentvrije, rotsachtige omgeving. Daar houd deze soort zich op in de waterkolom ongeveer 1 meter boven het substraat.

Voedsel in het meer: Voedt zich met kleine diertjes die in de waterkolom en bij het wateroppervlak voorkomen.
Voedsel in het aquarium:
Mysis, krill, artemia, cichlidenmix en vele soorten droogvoer.

Broedgedrag: Broedende mannetjes verdedigen een paaiplaats die is gelegen in een hol of onder een overhangende steen. De paring vindt plaats in zon hol of tegen de zijkant van een rots. De vrouwtje verzorgen de jongen na het loslaten uit de muil, nog enige tijd.

Aquarium en inrichting: Het aquarium moet minimaal een inhoud hebben van 600 liter. Inrichten met grote stenen waar mee men holen kan. De bodem kan van fijn zand of grind zijn.

 Tekst © Herman Prosje, AquaMalawi.com

 

[AquaMalawi] [mijn-cichliden] [Cichliden Atlas] [Fotos Gezocht] [register] [mijn-aquarium] [meer-aquaria] [filter-techniek] [Verlichting] [aquariumwater] [Onderhoud] [Algen] [voeding] [vis-ziektes] [Adverteren] [Forum] [contact] [Nieuwsbrief] [links] [Zoeken] [Copyright]