Verlichting voor het Malawi aquarium.

Inleiding
Het voordeel van een Malawi aquarium is, dat het niet zo nou komt met de verlichting als bij aquaria waar veel planten in staan. Maar wil je een echt Mbuna aquarium, dan wordt het weer wat moeilijker. Dit en nog veel meer wordt U uitgelegd op deze pagina.

Hoeveel licht.
Even voor de duidelijkheid ga ik van een aquarium uit van 160cm lang x 60cm hoog x diep 60cm.

In principe hebben Malawi cichliden maar weinig nodig. Dus 1 buis van 58 watt is dan al voldoende zolang de vissen maar wat kunnen zien. Maar meestal is dit niet voldoende om er zelf leuk naar te kunnen kijken, en dan zijn 2 TL buizen van 58 watt noodzakelijk. Wil je er ook nog eens planten er bij in hebben en je wilt ze redelijk laten groeien, dan zijn soms 3 TL buizen van 58 watt noodzakelijk. Voor een Mbuna aquarium komt er nog eens een buis bij om groenalgen te kweken op de stenen zodat de Mbuna’s daar van kunnen eten, dus 4 buizen van 58 watt. Bovendien vind ik groenalgen op de stenen een mooi gezicht. Het is bovendien nog gezond voor je vissen ook. Maar heb je meer Non Mbuna’s in je aquarium dan is dat meestal weer te veel licht en komen deze cichliden niet goed op kleur. In dit geval zijn dus 2 TL buizen genoeg.

Voor kweekbakken heeft men maar 1 rij TL buis nodig.

Je kunt je Aquarium ook nog verlichten met HQI lampen. Het geeft op zich zeer mooi licht en je hebt er ongeveer 1 per meter lengte nodig van 80 watt. Je kunt deze HQI lampen zowel in de aquariumwinkels, bouwmarkten of installatiebureaus kopen. Voor het armatuur moet je echt bij de aquariumwinkels zijn. Bij deze lampen groeien de planten vaak ook goed. Ze moeten ongeveer 30 tot 50 cm boven het water oppervlak hangen. Dit hangt mede af van de reflector die in het HQL armatuur zit. Het nadeel is dus ook dat je aquarium van boven open is en er op die manier veel water (vocht) in je huiskamer komt. Ook verlies je op deze manier veel warmte en kunnen de vissen ook gemakkelijk uit het aquarium springen, wat ik dan ook regelmatig bij een open Malawi aquarium gebeurd.

Drie TL buizen boven mijn aquarium

HQI Armatuur die boven een aquarium gehangen kan worden

HQI lamp

Aantal uren licht.
In de natuur hebben de Malawi cichliden gemiddeld 13 uren licht per dag. Dit kun je dus thuis ook doen. Het is dan niet de bedoeling 13 uren lang het volle licht te geven. Je kunt de natuur ook een beetje nabootsen om de vissen minder te laten schrikken. Denk maar eens aan je zelf als je in het donker op straat loopt en het wordt van de ene op de andere seconde volledig daglicht, je zou je rot schrikken! Begin gewoon morgens met 1 TL buis of lamp, en een uur later gaat de volgende aan. Dit doe je dus de avonds anders om, eerst één TL buis of lamp uit, en een uur later de volgende. Je zou het nog geleidelijker kunnen doen en morgens met een paar fietslampjes te beginnen en er avonds er mee te eindigen, maar dit is niet noodzakelijk.

Het aantal uren per dag dat er een lamp brandt mag tussen de 10 en 14 uur liggen. Dit moet wel achter één stuk zijn en de middags niet even uit doen, dat brengt het dagelijkse ritme van de cichliden in de war.

Wat voor kleuren lampen.
Voor de Malawi cichliden maakt het weinig uit wat voor kleur TL je boven je aquarium gebruikt en je de kleur kan gebruiken die je zelf bij je aquarium het mooiste vindt. Het kan echter wel wat uitmaken als je er planten bij in hebt staan. Planten hebben goed licht nodig,dit kunnen de volgende kleuren zijn: Philips kleur 82, 83, 84 en 89 (aquarelle) of Osram daglicht kleur 10 of 11 of Silvania Aquastar of een speciale aquarium plantenlamp van een ander merk. Ik zelf gebruik 2 Aquastar TL buizen voor de planten en één grolux (Silvania) TL buis om de kleuren van de cichliden en mooi uit te laten komen. Er zijn ook TL buizen die speciaal bedoelt zijn voor cichliden die uit de Afrikaanse meren komen. Deze geven dan een bepaald UV licht af die door de vissenhuid wordt omgezet in vitaminen. Een voorbeeld hier van is Africanlake van Dennerle. Het nadeel is, dat als je roodwieren in je aquarium hebt, dat het er dan nog meer worden.

TL voorschakel apparaat

Zelfgemaakte elektriciteitskast waar ik alle elektronica heb ingebouwd

TL fittingen

Zwarte beschermdop

Verlichting kopen of zelf maken.
Je kunt de verlichtingsarmaturen compleet kopen bij de aquariumwinkels. Dan heb je het voorschakel apparaat, TL schoentjes en kabel allemaal al klaar voor gebruik. Wil je wat op de kosten besparen dan kun je het zelf ook maken. Maar er gaat wel wat tijd in zitten omdat de elektronica zoals de voorschakel apparaten in een goed geïsoleerde kast moet zitten. Het voordeel is dan ook dat je daar ook je tijdschakelaars er op of in kwijt kunt. Je kunt dan ook extra aansluitingen maken voor de rest van de apparaten zoals de filterpomp. Het mooiste voordeel is dan wel dat je alle elektriciteit mooi bij elkaar in één kast hebt, en dat ziet er dan veel netter en overzichtelijker uit.

De voorschakel apparaten kun je bijvoorbeeld uit afgedankte TL armaturen halen. Er is vast wel een installatiebedrijf bij jou in de buurt die zo nu en dan TL armaturen moeten vervangen. De aansluitingen aan de TL buis kun je maken van deurstoppers. Die zijn meestal wat te lang, maar die kun je dan wel wat inkorten. Deze gaan dan ongeveer 3 jaar mee. Daarna worden ze wat bros en zul je ze moeten vervangen. Onder deze deurstoppers kun je de draden met behulp van 2 enkele kroonsteentjes van 2,5 mm² aan de pootjes van de TL buis bevestigen. Draai dan de schroefje niet te vast!

In plaats van deurstoppers kun je ook zwarte beschermdoppen gebruiken die vaak op uiteinden van grondkabel worden gebruikt.

Maar als je het wat steviger wilt hebben kun je ook gewoon spatwaterdichte TL fittingen gebruiken, en ze gaan ook veel langer mee. Maar ze zijn wel veel duurder. Als je deze TL fittingen gebruikt moet je wel even de onderkanten na het bevestigen van de draden even vol kitten met siliconenkit.

Tekst en meeste foto’s © Herman Prosje, AquaMalawi.com

TL buis met witte deurstopper als afschermdop
Deze is al behoorlijk bruin en zal binnenkort vervangen moeten worden

Nylon kroonstrip

 

[AquaMalawi] [mijn-cichliden] [Cichliden Atlas] [Fotos Gezocht] [register] [mijn-aquarium] [meer-aquaria] [filter-techniek] [Verlichting] [aquariumwater] [Onderhoud] [Algen] [voeding] [vis-ziektes] [Adverteren] [Forum] [contact] [Nieuwsbrief] [links] [Zoeken] [Copyright]