Voeding voor Malawi cichliden.

Inleiding:
Om Malawi cichliden mooi en gezond te houden hebben ze natuurlijk de juiste voeding nodig. Ook houden ze van een gevarieerd dieet. Op deze pagina wordt je het één en ander uitgelegd over het voedselaanbod en waar je op moet letten met het voederen van de cichliden.

Droogvoeders voor Malawi cichliden.
Er zijn veel soorten en merken droogvoeders in de winkels te koop. Er is granulaat, pallets en vlokken. Het meest wordt wel het pallet droogvoer gebruikt. Dit omdat het vrij compact is en het aquariumwater bijna niet vervuilt. Maar ook granulaat wordt veel gebruikt. Dit omdat het zeer snel water opneemt en de vissen het snel naar binnen kunnen werken. Dit is een voordeel op pallets die maar langzaam het water op kunnen nemen en daar door nog kan uitzetten in het darmstelsel van de cichlide. Pas dus op met het voeren van pallets en voer er dus niet te veel van. Je kunt pallets ook eerst even 10 minuten voor laten weken voordat je ze gaat voeren. Vlokken zijn ook heel geschikt voor Malawi cichliden, vooral de spirulinavlokken zijn zeer geschikt. Dit geldt in het bijzonder voor Mbuna’s die in de natuur veel algen eten. Spirulina zijn namelijk zeealgen die zeer veel vitaminen en natuurlijke pigmentvormers bevatten. Het is dus zeer gezond en houden je cichliden goed op kleur. Het enige nadeel is dat het aquariumwater van vlokken snel kan vervuilen.

Vlokken en granulaat zinken altijd langzaam naar de bodem. Dit kan een voordeel zijn wanneer je een overloop gebruikt in je aquarium. Pallets daar in tegen, drijven voor een groot deel. Bij de meeste merken blijven ze drijven en sommige andere merken blijft de helft drijven. Alleen enkele huismerken en cichliden pallets van Sera zinken langzaam.

Je kunt droogvoer als hoofd voedsel gebruiken. Maar ik zie liever dat je het om de dag afwisselt met diepvriesvoer.

Hikari Cichliden pallets (drijvend)

Sera Granu meat (zinkend pallet voer)

Cichliden vlokken

Bruin granulaat wat hoofdzakkelijk gebruikt wordt voor het groot brengen van jongbroed.

Diepvries Daphnia met extra carotheen

Diepvries blisters met mysis

Diepvries Artemia dat van een kilo plaat afkomstig is.
In stukken gebroken en in een plastic diepvriesbakje gedaan

OSI spirulina vlokken

Rood granulaat

Diepvriesvoeders voor Malawi cichliden
Diepvriesvoer is belangrijk voor Malawi cichliden om ze mooi en gezond te houden. Ze bevatten veel vitaminen en natuurlijke mineralen en spoorelementen. Het is dus een goed voedsel dat je kunt afwissen met droogvoer.
Geschikte diepvriesvoeders zijn:

- Mysis: dit is hoog in eiwitten en calcium.
- Artemia: bevat veel natuurlijke kleurversterkers, maar voer dit niet te vaak aan Mbana’s. Het bevat namelijk nog al wat vet. Dus maximaal één keer in de week.Non- Mbuna’s kunnen het wel 3 keer per week hebben. Maar afwisselen met zo veel mogelijk andere soorten is veel beter.
- Krill: voor de wat grotere cichliden. Bevat veel natuurlijke roodversterkers en calcium. Bovendien hoog in eiwit gehalte.
- Mosselen: hoofdzakelijk voor carnivoren zoals rovers en middel tot grote haplochromis soorten. Zorg wel dat het altijd volledig wordt opgegeten en er geen resten op de bodem en in het filter komen. Het kan het aquariumwater enorm vervuilen en begint verschrikkelijk te stinken.
- Cyclops: Voor nog kleine cichliden die nog moeten groeien.
- Daphnia (watervlooien): hoofdzakelijk voor Mbuna’s. Non-Mbuna’s eten dit niet graag, tenzij ze zeer grote honger hebben. De cichliden moeten wel volwassen zijn. Het kan namelijk de groei stagneren omdat het maar weinig voedingswaarde bevat.
- Cichliden-mix: voor alle cichliden mits er geen rode muggenlarven en zoogdieren vlees in zit.
- Garnalen-mix: zeer krachtig voer dat alle kleuren van de cichliden versterkt. Zorgt ook voor een verhoogde paringsdrift. Omdat het zo krachtig is, mag het maximaal 3 keer in de week gevoerd worden. Vaak bevat deze mix ook extra vitaminen en spirulina.
- Geraspt of fijngesneden koolvis: ook dit is een uitstekend cichlidenvoer. Gewoon uit de diepvries van de supermarkt.
- Geraspt of fijngesneden garnalen: dit kunnen van allerlei soorten zijn. Maar vaak het beste is gewoon de goedkope steurgarnaal (Groenlandse of IJslandse). Garnalen zorgen voor een verhoogde paringsdrift.

Niet geschikte diepvries voeders zijn:
-Rode muggenlarven en Tubifex:
Deze zijn te lichtverteerbaar en bevatten te veel afvalstoffen.

Levend voer voor Malawi cichliden.
-
Regenwormen:
Deze kun je uit je tuin opgraven of bij de hengelsportwinkel kopen. Voer als het kan niet al te grote exemplaren, anders zitten ze aan beide kanten om de worm te vechten, wat op zich wel weer een grappig gezicht is. Malawi cichliden zijn dol op regenwormen en is een goede afwisseling met Uw andere voer.
- Artemia: Dit kun je in de winkel volwassen kopen in zakjes, maar is in verhouding erg duur met diepvries artemia. De baby artemia is gemakkelijk zelf te kweken. Je kunt hiervoor in de winkel kweek media en eitjes kopen. Het is zeer goed beginners voer voor net uit de muil gekomen Malawi cichliden.
- Witte maden: Deze kun je ook bij de hengelsportwinkel kopen. Voer hier niet te vaak van. Ik gebruik het alleen om de paringsdrift bij cichliden te verhogen. Ik geef ze alleen in het voorjaar een paar keer. Ze zijn namelijk nogal vet. Dit komt omdat ze op spekvet worden gekweekt.
- Witte wormen: Deze zijn in culturen te houden bij een temperatuur tussen de 13 en 16º Celsius. Daarvoor kun je een oude koelkast gebruiken die je wat hoger in temperatuur instelt dan normaal. Houd ze en een plastic bakje met 10 cm vochtig tuinturf. Je kunt de wormen voeren met allerlei soorten deegwaren zoals brood, rijst en aardappel puree. Het beste kan wit brood gebruikt worden die vochtig is gemaakt met water dat een heel klein beetje bakkersgist bevat. Gedroogd bakkersgist is ook te gebruiken.
- Grindalwormen: Deze zijn veel kleiner dan witte wormen. Ze doorsnede is vergelijkbaar met die van een mensenhaar. De lengte is ongeveer 5 mm. Het is dus een mooie maar voor nog zeer kleine Malawi cichliden. Deze culturen kunnen gehouden worden in een plastic bakje met 5 cm tuinturf. Maak in het midden een heuveltje en doe daar wat cornflakes op die je een beetje hebt bevochtigd. Laat hier een klein plastic dekseltje op leunen en voor ze regelmatig bij. Na enkele dagen zitten er allemaal grindalwormen op de deksel. Je kunt dan het deksel in het aquarium hangen zodat de jonge vissen ze er van af kunnen eten. Deze culturen kunnen ongeveer 90 dagen goed gehouden worden.
- Micro-aaltjes: Deze zijn weer groter dat witte wormen. Ze worden wel veel vaker gebruikt dan Grindalwormen en witte wormen. Ze zijn gemakkelijk te kweken bij kamertemperatuur. Een glazen of plastic pot met van 1 tot 4 liter is goed genoeg om een micro-aaltjes cultuur te bewaren. Doe 4 eetlepels maïsmeel in de pot en vermeng dit met heet water zodat er een havermoutachtige brei ontstaat. Laat het mengsel dan afkoelen en een uur rusten zodat al het vocht in het maïsmeel. Hier doe je dan de nieuwe micro-aaltjes op. Één micro-aal kan in één dag voor 300 nakomelingen zorgen, dus na een week heb je al miljoenen.
Voor alle bovengenoemde culturen (Witte wormen, grindalwormen en micro-aaltjes) geldt, dat er wel lucht bij moet kunnen komen. Anders gaan de culturen absoluut dood. Deze culturen worden eigenlijk alleen gebruik voor het groot brengen van de jongen.

Het voeren van de cichliden.
Er zijn droog voeders en diepvries voeder voor Malawi cichliden beschikbaar in vele vormen en soorten. Ook kun je levend voer geven. Volwassen cichliden mag je maar één keer per dag voeren wat ze in één á twee minuten op kunnen eten. Dit geldt voor alle soorten voer. Mbuna’s kun je als je dat wilt, ook één keer in de twee dagen voeren. Maar één keer per dag is ook niet erg. Maar zorg er dan wel voor dat je één dag in de week de Mbuna’s laat vasten. De andere soorten Malawi cichliden kun je gerust elke dag eten geven.

Op welk tijdstip moet je voeren.
Ik voer ze meestal s’avonds om een uur of 8. Pas na 3 en een half uur gaat het licht uit (half 12). Dus is er genoeg tijd dat de kleine restjes ook worden op gegeten. Je kunt ze natuurlijk ook s’ochtends voeren, bijvoorbeeld 1 uur na het licht is aan gegaan. Kijk zelf wat voor jou en de cichliden het beste uit komt. Maar zorg er wel voor dat je tenminste twee uur voordat het licht uit gaat voert. Als je later bent kun je beter een dag overslaan.

Het kan namelijk zijn dat op een bepaald tijdstip van de dag veel zonlicht in je kamer binnen komt waardoor bepaalde vissen niet te voorschijn komen en dus op dat moment het voeren voor een groot deel missen. Kies dus een tijdstip uit wanneer de cichliden allemaal tevoorschijn komen. Zo voorkom je dat er vissen ondervoed raken.

Tekst en foto’s © Herman Prosje, AquaMalawi.com

Top.

 

[AquaMalawi] [mijn-cichliden] [Cichliden Atlas] [Fotos Gezocht] [register] [mijn-aquarium] [meer-aquaria] [filter-techniek] [Verlichting] [aquariumwater] [Onderhoud] [Algen] [voeding] [vis-ziektes] [Adverteren] [Forum] [contact] [Nieuwsbrief] [links] [Zoeken] [Copyright]