Gyrodactylus

Diplozoon paradoxum is ook een kieuwworm die echter weinig voor komt.

Dactylogyrus

Inwendige en uitwendige wormen.

Wormen kan men onderscheiden in inwendige en uitwendige wormen. Uitwendig, gyrodactylus is een huidworm, die ook wel eens op de kieuwen kan voorkomen en dactylogyrus is een kieuwworm die ook wel eens op de huid kan voorkomen. Huidwormen zijn levendbarend en kunnen rechtstreeks naar een andere vis zwemmen om deze vervolgens te besmetten. Huidwormen zijn te herkennen doordat het bij de vis een grauwe slijmerige huid veroorzaakt. Kieuwwormen legen daarin tegen eieren. De larven en volwassen wormen tasten de kieuwen aan. Een besmetting met kieuwwormen kan men herkennen doordat de vis met open kieuwdeksels gaat zwemmen. Bij beide van deze infecties krijgen de vissen het benauwt (snel ademig) en schuren ze zich aan de bodem en stenen. Voor behandeling van de vissen zijn er prima medicijnen op de markt. Vraag in de winkel wat voor jouw het beste is.

Inwendige wormen, acanthocephala is een haakworm. Deze hebben een snuit met haken waarmee ze zich vast zetten in de darmwand van de vissen. De wormeieren komen via de ontlasting vrij waarna de larven zich gaan hechten op beekvlokreeftjes en muggenlarven. Als deze dan weer gegeten worden door andere vissen, worden deze op hun beurt ook besmet. Deze wormen komen eigenlijk alleen voor in aquaria waar met levend voer wordt gevoed. Nematoden zijn lage ronde wormen die in de darmen voorkomen. De larven die uit de eieren komen worden eveneens door levend voer overgebracht. Bij beide wormsoorten maken een trektocht door het vissenlichaam en kunnen zich inkapselen in organen en spierweefsel. De besmatte vissen vermageren en krijgen een witgrijze slijmerige ontlasting. Een behandeling met medicijnen is moeilijk. Vaak is het al te laat om de vis te redden omdat deze al te veel van binnen is beschadigt. Als men het toch wilt proberen, dan zijn er medicijnen hiervoor bij de aquariumspeciaalzaak te krijgen.

Tekst © Herman Prosje, AquaMalawi.com

Top.

 

[AquaMalawi] [mijn-cichliden] [Cichliden Atlas] [Fotos Gezocht] [register] [mijn-aquarium] [meer-aquaria] [filter-techniek] [Verlichting] [aquariumwater] [Onderhoud] [Algen] [voeding] [vis-ziektes] [Adverteren] [Forum] [contact] [Nieuwsbrief] [links] [Zoeken] [Copyright]